De opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) bestaat uit drie modules:

  • Bedrijfsadministratie (BA);
  • Kostencalculatie (KC);
  • Financiering (FN).

Na het volgen van de module Bedrijfsadministratie (BA) ben je in staat om berekeningen te maken ten behoeve van de financiële administratie van een handels- of dienstverlenende onderneming. Kan je overzichten samenstellen zoals een grootboekrekening of een kolommenbalans. Daarnaast doe je kennis op van belangrijke theorie en begrippen. Dus een flinke stap in de richting van het zelfstandig kunnen voeren van een boekhouding.

Bij de module Kostencalculatie (KC) ga je meer bekijken en analyseren hoe het bedrijfsresultaat ervoor staat, wat de kostprijs is en hoe dit zich verhoudt tot de verkoopprijs. Als je bij J-BS de module Kostprijscalculatie hebt bijgewoond, geef je moeiteloos antwoord op deze vragen. Weet je hoe je een kostprijs- en verkoopprijsberekening maakt en hoe je het resultaat van productie en verkoop berekent. Je hebt inzicht in resultaten en presentatiemethoden. Doordat gedurende deze module de focus ligt op het toepassen van de theorie, kun je direct de geleerde materie in de praktijk brengen.

Met de module Financiering (FN) doe je de belangrijkste parate kennis op met betrekking tot de financiering. Denk bijvoorbeeld aan de termen agio, aandelen en verschillende ondernemingsvormen. Na het volgen van deze module kan je berekeningen maken ten behoeve van de periodeafsluiting en kengetallen om de positie van de onderneming te kunnen bepalen.

Na het behalen van de modules Bedrijfsadministratie, Kostencalculatie en Financiering levert dit je het diploma PDB® op. Een van de meest gevraagde diploma’s in het administratieve werkveld.

Dit is een geweldige kans. Wacht niet langer! Kom in actie en schrijf je NU in voor de opleidng Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) van Jee Business School.

Voorkennis

Heb je enige kennis van administratie of ben je al werkzaam in een financieel-administratieve functie? Wil je zelf de boekhouding gaan voeren en ben je klaar voor een carrière in het bedrijfsleven? Dan is PDB® voor jou een echte aanrader!

Er is geen specifieke voorkennis vereist maar als je in het bezit bent van de diploma’s Elementair Boekhouden en Basiskennis Calculatie (BKC®) heb je een nog betere aansluiting op de opleiding PDB®. Voor informatie over vrijstellingen voor een afzonderlijke module, zie de website van de Nederlandse Associatie voor Examinering, kortweg bekend als de Associatie.

Niveau van de opleiding
MBO niveau 4.

Duur van de opleiding
Avondopleiding: 24 weken van 19.00 uur tot 21.45 uur.
Dagopleiding: 12 weken van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Studiebelasting
Voor de opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) is de studielast 8 tot 10 uur per week voor de dagopleiding. Voor de avondopleiding dient rekening gehouden te worden met gemiddeld 4 tot 5 uur per week.

Studiekosten
Avondopleiding: € 935,-
Dagopleiding: € 950,-
Lesmateriaal: € 105,-

De modules kunnen ook afzonderlijk worden gevolgd:

Cursusgeld Bedrijfsadministratie (BA) € 490,-, Lesmateriaal: € 35,-
Cursusgeld Kostencalculatie (KC) € 330,-, Lesmateriaal: € 35,-
Cursusgeld Financiering (FN) € 220,-, Lesmateriaal: € 35,-

Alle bovengenoemde bedragen zijn exclusief btw.
Kijk op de site van de Associatie voor de examentarieven.

Examen
Het examen Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) bestaat uit de volgende modules:

Bedrijfsadministratie (BA);
Kostencalculatie (KC);
Financiering (FN).
Deze modules zijn flexibele toetsen en worden geheel op de computer afgelegd.