Heb jij geen elektrotechnische opleiding, maar krijg je desondanks op je werk weleens het verzoek om klusjes te verrichten aan een elektrische installatie? Dan is de training NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon (VOP) iets voor jou. Want alleen een VOP’er mag kleine elektrotechnische werkzaamheden met beperkt risico op zich nemen.
Het gaat daarbij om eenvoudige reparaties, zoals het vervangen van een wandcontactdoos of een lichtschakelaar, bedieningswerkzaamheden, het keuren van elektrisch gereedschap of het verhelpen van kleine storingen in een meterkast.
Wie in de omgeving van elektrische installaties werkt is wettelijk verplicht om geïnstrueerd te worden over de risico’s hiervan. Bovendien is de werkgever verplicht middels een schriftelijke aanwijzing duidelijk te maken welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden de werknemer (VOP’er) heeft.

Theorie en praktijk
Gedurende de eendaagse training NEN 3140 komen theorie en praktijk afwisselend aan bod.Tijdens het theoretische gedeelte van de dag leer je de basisbegrippen in de elektrotechniek kennen. De grootheden van spanning, stroom en weerstand bijvoorbeeld, en het logisch verband hiertussen volgens de wet van Ohm.
Ook gaan we in op hoe elektriciteit wordt opgewekt en welke elektriciteitsbronnen er zijn. De opbouw van een meterkast komt aan de orde en de verschillende lichtschakelingen die zich daar bevinden. En  je leert alles over direct en indirect aanrakingsgevaar, de soorten smeltveiligheden en de aardlekschakelaars die gebruikt worden om aanrakingsgevaar te voorkomen.
Andere onderwerpen zijn de werking van een aardingssysteem en het keuren van elektrische apparatuur.

Daarnaast krijg je praktijkopdrachten.
Daar leer je bijvoorbeeld hoe je, aan de hand van in de NEN 3140 voorgeschreven procedures, een veilige werkplek maakt voordat je met de werkzaamheden begint.
Andere praktijkopdrachten zijn het spanningsloos maken en in bedrijf nemen van een installatie; het resetten van een aardlekschakelaar; het uitvoeren van metingen; het vervangen van een wandcontactdoos en het monteren van een stekker.
Jee Business School hanteert een interactieve manier van werken en daarom maken we voor deze training veelvuldig gebruik van voorbeelden uit de praktijk. Je krijgt toegang tot veel extra oefeningen en opdrachten.

Kortom, deze training NEN 3140 is een degelijke training waarbij je grondig wordt voorbereid op het verrichten van eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden.

Kernstof
De bepalingen in de NEN 3140-norm vormen de kern van deze training. Zoals de risico’s van elektriciteit en van een elektrische installatie, hoe te werken zonder spanning, het keuren en het aarden van elektrische apparatuur en de verschillende kleuren bedrading in lichtschakelingen.

Kennis en vaardigheden
Na het afronden van deze training ken je:

• De risico’s van elektriciteit;
  • De wettelijke regels;
  • De draadkleuren binnen een huisinstallatie;
  • De soorten lichtschakelingen;
  • De indeling van een groepenkast;
  • De smeltveiligheden, automaten en aardlekschakelaars;
  • Directe en indirecte aarding.

Na deze trainging kun je:

• Een stekker monteren;
  • Een zekering vervangen;
  • Een mespatroon vervangen;
  • Een wandcontactdoos of een lichtschakelaar vervangen;
  • Een lamp, tl-lamp of tl-starter vervangen;
  • Elektrische apparatuur keuren;
  • Een motorbeveiliging of thermische beveiliging inschakelen;
  • Een aardlekschakelaar resetten.

Heb je belangstelling gekregen voor deze doelgerichte en compacte technische training? Wacht dan niet langer en schrijf je in!

De training NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon (VOP) is bedoeld voor werknemers die weinig of geen elektrotechnische kennis hebben, maar die wel af en toe eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden moeten verrichten. Zij moeten hierbij op de hoogte zijn van alle elektrische gevaren en deze veilig kunnen stellen. Ook dienen zij bereid te zijn om door hun werkgever als Voldoende Onderricht Persoon (VOP’er) aangewezen te worden.

Jee Business School biedt deze training aan voor een open inschrijving op vaststaande data. Maar een individuele- en een incompanyvariant zijn ook mogelijk. De individuele variant noemen wij ook wel ‘leren op afspraak’. Overweeg je een incompanytraining, dan willen wij deze met alle plezier komen presenteren en toelichten.

Voor de training NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon (VOP) is geen specifieke vooropleiding vereist. Het gaat hier om eenvoudige elektrotechnische bedieningen en werkzaamheden. Wel moet je goed zelfstandig kunnen werken.

Wij bieden deze eendaagse training overdag aan; op doordeweekse dagen en op zaterdagen van 10.00 tot 16.00. Voorafgaand is een zelfstudie van 2 tot 3 uur vereist.
Kosten van de training NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon (VOP) bedragen 175,- euro exclusief btw. Dit is inclusief het lesmateriaal, opdrachten en lunch.
Jee Business School werkt met kleine groepen, zodat wij iedere cursist een optimale begeleiding kunnen garanderen. Om deze reden zijn de groepen bij een open inschrijving niet groter dan 12 cursisten per keer.

Certificaat
De training wordt afgesloten met een eindtoets. Wie voor die toets slaagt krijgt een certificaat met een geldigheidsduur van 3 jaar. Een uitgebreid overzicht van de eindtermen, vakbekwaamheidseisen, normeringen en prijzen vind je hier.

Het certificaat NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon (VOP) garandeert, dat de houder goed is voorbereid op het doen van kleine handelingen aan elektrische installaties en dat hij deze veilig kan uitvoeren.

Voor meer informatie over de open inschrijving, de incompany- en individuele trainingen verwijzen wij naar onze studieadviseur.