Moet jij wel eens een renovatie doen van een badkamer of een keuken vervangen uit de jaren 70? Dan is de training NEN 1010 Laagspanningsinstallaties iets voor jou. In eerste instantie biedt Jee Buisness School deze eendaagse training aan voor elektrotechnische installateurs maar deze NEN 1010 training is ook uitermate geschikt voor werkvoorbereiders of projectleiders die mede verantwoordelijk zijn voor een veilige en betrouwbare installatie.  Ook instanties als gespecialiseerde inspectiebedrijven, bouw- en woningtoezicht en technische diensten van woningcorporaties kunnen bij de training NEN 1010 voor laagspanningsinstallaties hun voordeel halen.

Je leert er de achtergronden van de NEN 1010 waaraan de elektrische installatie moet voldoen en hoe je wegwijs raakt in deze norm. Vervolgens komen de belangrijkste wijzigingen van de NEN 1010: 2015 aan bod ten opzichte van de oude editie. Ook  komen onderwerpen die in het nieuwe bouwbesluit staan aan bod en wordt de koppeling gelegd met de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 5310 bij de NEN 1010.

Kernstof
In de training NEN 1010 Laagspanningsinstallaties krijg je een integraal overzicht van de rubrieken en bepalingen waaraan een elektrische installatie moet voldoen en waar de installateur voor aansprakelijk is bij de oplevering van de installatie, zoals het uitvoeren van een nulinspectie, het leveren van onderhoudsvoorschriften en het verstrekken van een planning voor periodieke inspecties. Tijdens de training wordt ingegaan op bescherming tegen elektrische schokken en de voorzieningen voor basisbescherming en foutbescherming maar ook hoe je potentiaalvereffening kunt voorkomen en hoe je je kunt beveiligen tegen overstromen, overspanningen of lekstromen met behulp van installatieautomaten of aarlekschakelaars. Ook komen beschermmaatregelen aan bod voor bijzondere ruimten en omgevingen en is er aandacht voor EMC, PV-installaties en laadinrichtingen voor elektrisch rijden.

Voorbeelden uit de praktijk
Jee Business School hanteert een interactieve manier van werken en maakt bij deze training veelvuldig gebruik van voorbeelden uit de praktijk. Je krijgt toegang tot de presentatie, een normbundel van de NEN 1010, extra oefeningen en casussen uit de praktijk.

Toegankelijk
De training NEN 1010 Laagspanningsinstallaties is voledig afgestemd op de praktijk voor  elektrotechnische installateurs, werkvoorbereiders en projectleiders die binnen hun bedrijf verantwoordelijk zijn voor een technische veilige installatie volgens de NEN 1010.  Zodanig dat je weet waar je op moet letten tijdens het ontwerpen, renoveren, uitbreiden of aanpassen van een installatie of je hier advies in wilt geven.

Kennis en vaardigheden
Na voltooiing van de training ken je:

 • De uitgangspunten voor het scheiden en schakelen volgens de NEN 1010;
 • De belangrijkste begrippen en definites van de NEN 1010;
 • De onderlinge samenhang van de afzonderlijk delen NEN 1010;
 • De belangrijkste wijzigingen t.o.v. de NEN 1010: 2007;
 • De maatregelen tegen aanrakingsgevaar;
 • De verschillende stroomstelsels;
 • De algemene regels tegen overbelasting en kortsluiting;
 • De regels voor basis- en foutbescherming;
 • De beschermingsmaatregelen in bijzondere ruimten;

Na deze cursus kun je:

 • De rubrieken en NPR 5310 bladen raadplegen;
 • Bijvoorbeeld bij een badkamer of een bedrijfskeuken;
 • Een advies uitbrengen voor bescherming tegen elektrische schokken;
 • Of  tegen defecten, aanvullende bescherming of foutbescherming;
 • Een zone indeling maken in een badkamer;
 • Een potentiaalvereffening opheffen;
 • Elektrische gevaren voorkomen door kortsluiting of electrocutie;
 • De beschermingsmaatregelen toepassen;
 • De eisen m.b.t. de noodverlichting toepassen;
 • Een leidingbereking maken;
 • Een schets maken van een industriele installatie.


Heb je belangstelling gekregen voor deze doelgerichte en compacte technische training?
Wacht dan niet langer en schrijf je in!

Doelgroep
De training NEN 1010 Laagspanningsinstallaties is van grote waarde voor werknemers en bedrijven die zich bezighouden met het ontwerpen, inspecteren, uitbreiden of aanpassen bij een grote renovatie van elektrische installaties.

Jee Business School biedt deze training aan voor een open inschrijving op vaststaande data. Maar een individuele- en een incompanyvariant zijn ook mogelijk. De individuele variant noemen wij ook wel ‘leren op afspraak’. Overweeg je een incompanytraining, dan willen wij deze met alle plezier komen presenteren en toelichten.

Voorkennis en vaardigheden
De training NEN 1010 Laagspanningsinstallaties is bedoeld voor werknemers die aan technisch onderhoud doen, inspecties uitvoeren en aan elektrische installaties, verdeelkasten of machines werken. En die door de werkgever benoemd kunnen worden tot vakbekwaam persoon. Een vooropleiding Elektrotechniek zoals lts-e, mts of een cursus Elektrisch Schakelen is een pre.

Investering
Wij bieden deze eendaagse training overdag aan; op doordeweekse dagen en op zaterdagen van 10.00 tot 16.00. Voorafgaand is een zelfstudie van 2 tot 3 uur vereist. Kosten van de training NEN 1010 Laagspanningsinstallaties bedragen 225,- euro exclusief btw. Dit is inclusief het lesmateriaal, opdrachten en lunch.
Jee Business School werkt met kleine groepen, zodat wij iedere cursist een optimale begeleiding kunnen garanderen. Om deze reden zijn de groepen bij een open inschrijving niet groter dan 12 cursisten per keer.

Certificaat
Na afloop van de training ontvang je een certificaat van deelname. Wel wordt van je verwacht dat je actief mee doet en dat je de praktijkcasussen maakt. Met het certificaat NEN 1010 Laagspanningsinstallaties op zak ben je goed voorbereid op het ontwerpen, uitbreiden, aanpassenen of het opleveren van elektrische installaties.

Meer informatie
Voor meer informatie over de open inschrijving, de incompany- en de individuele trainingen kun je altijd contact opnemen met onze studieadviseur.