In het begrip mechatronica hoor je de woorden mechanica en elektronica terug. Dat is niet vreemd als je weet dat mechatronica een combinatie is van verschillende technische disciplines. Elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturingstechniek komen erin samen.

Het bij elkaar brengen van deze disciplines levert uiterst slimme oplossingen op. Dankzij de mechatronica is het bijvoorbeeld mogelijk om iets heel nauwkeurig te laten bewegen of te positioneren. Daarom wordt er in de robotindustrie volop gebruik van gemaakt.
Maar ook andere apparatuur is de laatste jaren steeds gebruiksvriendelijker geworden door de mechatronica. En ook in de auto-industrie, de gezondheids- en ouderenzorg en tal van andere sectoren vindt het steeds meer toepassing.

Of het nu dvd-spelers zijn, ABS, airbags, klimaatregelingen of geavanceerde hulpmiddelen voor gehandicapten: dankzij de mechatronica zitten ze steeds slimmer en ingenieuzer in elkaar.

In de mechatronica ontwerp je de mechanische constructie en het bijbehorende regelsysteem tegelijkertijd. Dit komt niet alleen de kwaliteit van het eindproduct ten goede, maar ook zijn hierdoor de productiekosten lager. Een mechatronicus is een technicus en een systeemdenker in één. Hij is thuis in alle technische disciplines en kan daardoor goed overzicht houden bij een project en de samenwerking tussen verschillende deskundigen bevorderen.

De training van Jee Business School leert je de mechatronica toe te passen in de onderhoudsfase, maar ook in de ontwerpfase. Zo leer je onder andere bewegende systemen te maken. Zowel het ontwerpen, bouwen als het programmeren van mechatronische producten komen aan de orde. Je krijgt les op het gebied van mechanica, elektronica en besturingstechniek. Maar ook leer je hoe en waar deze disciplines samenkomen, of hoe je ze als mechatronicus kunt samenbrengen.

Mechatronica is bij uitstek geschikt voor wie van techniek houdt. Het is een inspiratiebron voor wie ervan droomt een robot te ontwerpen, of een ander technisch hulpmiddel waarin vooruitstrevende snufjes verwerkt zijn.

Resultaat
In deze praktijkgerichte training leer je in een relatief kort tijdsbestek de basisbegrippen en de principes van mechatronica uit de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouw en besturingstechniek.
Tijdens de lessen wordt de theorie voordurend gekoppeld aan de praktijk. Buiten de technische aspecten besteden we ook aandacht aan het onderhoud van technische systemen, en aan het maken van een projectplanning.

Dit is een geweldige kans. Wacht niet langer! Kom in actie en schrijf je NU in voor de training Mechatronica.

Wat leer je?

Kennis:

 • Meet- en regeltechniek;
 • Sensoren en actuatoren;
 • De werking van een elektromotor;
 • Hydraulische en pneumatische regelingen;
 • Besturingstechniek;
 • PLC-programmering;
 • Lagertechnologie;
 • Boutverbindingen;
 • Borgingen en borgmethoden;
 • Smeringen;
 • Montagegereedschap;
 • Richtlijnen, wetten en regels;
 • Arbowetten;
 • Projectplanning;
 • Onderhoudstechniek.

Vaardigheden:

 • Het uitvoeren van inspectietechnieken;
 • Het analyseren van overall-niveaumetingen en analysemetingen;
 • Het interpreteren van de machinerichtlijn;
 • Het interpreteren van de NEN 3140 norm;
 • Het tot stand komen van een CE-markering;
 • Het maken van een Sequential Function Chart (SFC);
 • Het opstellen van een kosten-batenanalyse van onderhoudsmethoden;
 • Het maken ven een projectplan.

Voorkennis en vaardigheden
Een specifieke kennis of vaardigheden zijn niet vereist. Enige kennis van elektrotechniek en werktuigbouw is natuurlijk wel een pré. Wel vragen we een algemeen opleidingsniveau van minimaal mbo, omdat de training op mbo+ niveau gegeven wordt.

Ligt de vooropleiding lager dan mbo, dan adviseren wij om contact op te nemen met onze studieadviseur.
Na de training Mechatronica wordt het CerTech-examen afgenomen.

De training Mechatronica is vooral nuttig voor wie in een technische omgeving werkzaam is, zoals elektro- of werktuigbouwmonteurs, machinebouwers, servicemonteurs of leidinggevenden van een servicebedrijf.
Ook als je op een andere manier steeds vaker in aanraking komt met mechatronica raden we aan om deze training te volgen.
En uiteraard is iedereen welkom die om andere redenen geïnteresseerd is in de achtergronden van de mechatronica.
We verzorgen deze training zowel voor particulieren (open inschrijving) als voor bedrijven (incompany). Een eventuele incompanytraining komen wij graag presenteren en toelichten. We zijn ervan overtuigd dat medewerkers na het volgen van onze training succesvol de werking van technische apparaten kunnen doorgronden en storingen kunnen verhelpen.

Voorkennis en vaardigheden
Een specifieke kennis of vaardigheden zijn niet vereist. Enige kennis van elektrotechniek en werktuigbouw is natuurlijk wel een pré. Wel vragen we een algemeen opleidingsniveau van minimaal mbo, omdat de training op mbo+ niveau gegeven wordt.

Ligt de vooropleiding lager dan mbo, dan adviseren wij om contact op te nemen met onze studieadviseur.
Na de training Mechatronica wordt het CerTech-examen afgenomen.

Investering
We bieden deze training zowel overdag als in de avonduren aan.
Bij de dagopleiding gaat het om vier wekelijkse trainingen, van 10.00 tot 16.00 uur op een doordeweekse dag of op een zaterdag. Per cursusdag is vier à vijf uur zelfstudie nodig.
De avondopleiding bestaat uit acht wekelijkse trainingen van 19.00 tot 21.45 uur, en daarvoor is steeds twee à tweeënhalf uur zelfstudie vereist.
De training Mechatronica kost € 560,-, exclusief € 87,50 voor het trainingsmateriaal (beide bedragen exclusief btw).
De prijs van een incompanytraining Mechatronica komt op € 1580,- . Per cursist komt daar € 87,50 bij voor het trainingsmateriaal (beide bedragen exclusief btw).
Jee Business School werkt met kleine groepen, zodat iedere cursist een optimale begeleiding krijgt. Om deze reden hebben de groepen bij een incompanytraining maximaal 12 cursisten per keer.
Kijk voor meer informatie over deze twee vormen op onze website.

Meer informatie
Wil je een algemeen beeld krijgen van de verschillende trainingen en beroepen binnen deze richting of heb je vragen, stel deze dan gerust aan onze studieadviseur. Wil je meer weten over de kansen op een baan na het afronden van een technische training? Ga dan naar kans op werk .

Veel plezier en succes bij deze gloednieuwe en veelbelovende training Mechatronica.
het team van Jee Business School