In de training Debiteurenbeheer worden alle relevante onderwerpen besproken omtrent het beheren van debiteuren. Tegenwoordig zijn een
stijgend aantal faillissementen en een dalende betalingsmoraal zichtbaar. Bovendien is gebleken dat een zeer groot deel van de faillissementen een direct of indirect gevolg is van slecht debiteurenbeheer, wat des te meer een reden is om de openstaande vorderingen goed te beheren. Voor veel bedrijven is dit aanleiding om hun debiteurenbeheer te verbeteren. Hoe dit te doen en op welke wijze er veel geld bespaard kan worden, wordt in deze training op een praktische wijze uiteengezet.

Tijdens deze training geven wij u praktische tips over wat u kunt doen om uw klant snel te laten betalen en om de langetermijnvisie met uw klanten te bevorderen. Het is immers beter om de relatie met uw klanten goed te houden. Formele stappen neemt u liever niet of alleen als het echt nodig is. In de opleiding wordt ook ingegaan op deze juridische kant van de zaak en worden praktische hulpmiddelen aangereikt als modelbrieven, modelcontracten en checklists. Rollenspellen zijn de rode draad in deze training. Hierin wordt aandacht besteed aan resultaatgericht communiceren met debiteuren, zodanig dat de opgedane kennis direct in de beroepspraktijk kan worden toegepast.

In de training Debiteurenbeheer komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Begrippen, definities en conventies in debiteurenbeheer
 • Doel en taken van debiteurenbeheer
 • Debiteurenbeheer in een organisatie
 • Algemene leveringsvoorwaarden (ALV)
 • Kredietverzekering
 • Factoring
 • Oorzakenanalyse
 • Risicoanalyse van debiteuren
 • Werkwijze bij wanbetaling
 • Betalingsregelingen, incasso’s en aanmaningen
 • Communicatie met debiteuren

In deze op de praktijk gerichte opleiding leert u hoe u debiteuren goed kunt organiseren en hoe u wanbetalers met behulp van preventief en actief debiteurenbeheer snel kunt laten betalen.

Doelgroep
Deze training is toegankelijk voor administrateurs, controllers en beginnende creditmanagers, maar ook voor anderen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van debiteuren.

Voorkennis
De minimale eis voor deze training is een afgeronde opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) of aantoonbare kennis of ervaring op het gebied van boekhouden.

Niveau van de training
MBO niveau 4.

Duur van de training
Avondopleiding: 8 weken van 19.00 uur tot 21.45 uur.
Dagopleiding: 4 weken van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Studiebelasting
Voor de training Debiteurenbeheer is de studielast 6 tot 8 uur per week voor de dagopleiding. Voor de avondopleiding dient rekening gehouden te worden met gemiddeld 3 tot 4 uur per week.

Studiekosten
Cursuskosten: € 489,-
Lesmateriaal: €52,-
Alle bovengenoemde bedragen zijn exclusief btw.

De training Debiteurenbeheer gaat van start bij minimaal zes aanmeldingen. Deze training kan ook aangeboden worden als in-company training, waarbij de inhoud afgestemd wordt op uw werkprocedures en uw klantproces. Heeft u specifieke vragen over deze training, neemt u dan gerust contact op met onze studieadviseur.