Het accent van de opleiding Basiskennis Calculatie ligt zowel op het verkrijgen van inzicht in het rekenen als op de praktische toepassingen van de bedrijfseconomie. De nadruk ligt in deze opleiding op het maken van veel gevarieerde praktijkopdrachten. De opleiding is voor iedereen toegankelijk, zonder dat aan de inhoud tekort wordt gedaan.

De opleiding Basiskennis Calculatie (BKC®) bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte van de opleiding worden de elementaire onderwerpen van het rekenen besproken. Dit is tevens het belangrijkste stuk van de opleiding en zal de meeste tijd in beslag nemen. In het tweede gedeelte van de opleiding zal de opgedane kennis worden toegepast met het programma Excel. Op deze manier wordt voor u de brug geslagen tussen theorie en praktijk. De opleiding is zo ingericht dat de laatste lessen zijn toegespitst op examentraining. Kortom, een op maat gemaakte opleiding die volledig dekkend is voor het landelijk examen van de Nederlandse Associatie voor Examinering, kortweg bekend als de Associatie.

In de opleiding Basiskennis Calculatie komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Percentages en machtsverheffen
  • Vergelijking met een onbekende
  • Vreemde valuta
  • Het opstellen van facturen
  • Schade- en sommenverzekeringen
  • Kostensoorten
  • Kostprijscalculaties
  • Statistiek
  • Indexcijfers

Doelgroep
De opleiding is afgestemd op een brede doelgroep, zoals onderwijskrachten, administrateurs en bedrijfscalculatoren die hun rekenvaardige kennis willen verbeteren.

Voorkennis
Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niveau van de opleiding
MBO niveau 3/4.

Duur van de opleiding
Avondopleiding: 8 weken van 19.00 uur tot 21.45 uur.
Dagopleiding: 4 weken van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Studiebelasting
Voor de opleiding Basiskennis Calculatie (BKC®) is de studielast 8 tot 10 uur per week voor de dagopleiding. Voor de avondopleiding dient rekening gehouden te worden met gemiddeld 4 tot 5 uur per week.

Studiekosten
Cursuskosten: € 520-
Lesmateriaal: € 40,-
Alle bovengenoemde bedragen zijn exclusief btw.
Kijk op de site van de Associatie voor de examentarieven.

Examen
De opleidingen Basiskennis Calculatie (BKC®) en Elemantair Boekhouden zijn op zich losstaande modules. Uit ervaring is echter gebleken dat het leereffect van beide opleidingen verhoogd wordt door ze te combineren. De examens Basiskennis Boekhouden (BKB®) en Basiskennis Calculatie (BKC®) zijn flexibele toetsen (online examens) en kunnen op willekeurige momenten en op diverse locaties worden afgenomen. Het examen is onafhankelijk van J-BS en is erkend in deze branche. Voor meer informatie, zie de website van de Associatie. Als u beide examens haalt, krijgt u het diploma Financial Assistant. Hiermee kunt u verder studeren voor het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®). Voor meer informatie over dit opleidingstraject, zie Praktijkdiploma Boekhouden (PDB® ).