Industriële automatisering van Jee Business School

Aandrijf- en besturingstechnieken
Om de productie in goede banen te leiden maak je gebruik van aandrijf- of besturingstechnieken. Het bedienen van machines neemt steeds flexibeler vormen aan.
Wil jij op de hoogte zijn van de nieuwste technieken op dit gebied? En wil je weten hoe ze in het bedrijfsleven worden toegepast? Volg dan onze training Industriële automatisering.

Het voordeel van PLC’s en microprocessors
Pneumatische, hydraulische en elektrische besturingen zijn door middel van componenten, bedradingen of leidingstelsels aan elkaar gekoppeld. Zo vormen ze systemen die vaak moeilijk te wijzigen zijn als er iets moet worden omgebouwd. Een verandering in het proces vereist immers ook een verandering van de besturing.
Met de komst van de PLC’s (programmeerbare logische sturing) en microcontrollers is het mogelijk om te besturen door middel van software.  Met behulp van I/O modules kunnen ingangssignalen worden gedetecteerd en vervolgens actuatoren aangestuurd.
Dan is het ombouwen van de besturing alleen nog een kwestie van het veranderen van het softwareprogramma. Het verplaatsen en aanpassen van de verbindingen en componenten is dan niet meer nodig.

Veiligheid
Wie de besturing voor een machine of productielijn ontwerpt moet rekening houden met de veiligheid van het technische systeem. Hiervoor worden steeds vaker de veiligheidsuitvoeringen van besturingsmodules gebruikt, zoals de
veiligheids-PLC’s.
Bovendien is het belangrijk te voldoen aan de Machinerichtlijn, Performance Level (PL) en Safety Integrity Level (SIL) eisen.
De training Industriële automatisering geeft daarom handvaten waarmee je een systeem voldoende veilig maakt en laat voldoen aan de eisen.
Ook leer je hoe je door middel van programmering een storing kan ‘setten’, een alarm kan starten en een storing kan resetten met behulp van een sleutelbediende signaalgever.
Dit kan toepasbaar zijn in bijvoorbeeld de volgende situaties:

• Een bewaakte overweg
  • De aansturing van een brug
  • Aansturing op plekken als de Oosterscheldedam
  • De regeling van verkeerslichten
  • Een hydrofoorinstallatie
  • De alarmering op een spoelmachine

Lesstof
Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

• Besturingsalgebra, logische functies en schema’s, volgorde besturing, logische schakelingen, Karnaughdiagrammen en Gray-codes
  • Bewegingsdiagrammen, signalen, commando’s en formules (W-S-T-diagrammen)
  • Pneumatische en hydraulische systemen, componenten en schema’s
  • Traditionele elektrische relaisaansturingen, stroomkringschema’s, stuur- en hoofdstroom
  • Aansturingen van elektromotoren, ster-driehoekschakelingen, softstarters en frequentiedrives.
  • PLC-besturing
  • Programmeertalen LD, SFC, Structured Text, IL en FBD
  • Bouwtechnologieën, profibus
  • Sensoren en actuatoren

Theorie én praktijk
Naast een theoretische uitleg staat deze training ook stil bij de praktijk. Daarin gaat de cursist zelf aan de slag om technische oplossingen te bedenken voor een automatiseringsprobleem.
De cursus gaat in op de universele PLC-programmasoftware ‘CODESYS’, een IEC 61131-3 standaard om alle PLC’s ongeacht het merk te programmeren door middel van een universele interface.
Dit maakt vlotte programmeringen mogelijk. De voordelen van dit soort programma’s ten opzichte van handmatige programmering zijn:

• Ze zijn onafhankelijk van het soort PLC
  • Ze bieden structurering en visualisering van het programmeerproces
  • Ze bieden betere ondersteuning
  • Er zijn uitgebreide simulatie- en testmogelijkheden

Voorkennis
De opleiding is drempelloos, dat wil zeggen dat er geen vooropleidingseisen zijn.
De docent past zich aan aan het denk- en werkniveau van de deelnemers.
Een mbo-vooropleiding in de richting techniek sluit wel goed aan.

Praktische informatie
De cursus Industriële automatisering gaat in op de basis van de besturingstechniek en de digitale techniek. Je leert met blokschema’s meer over de opbouw van een PLC-systeem. Via eenvoudige voorstellingsmethoden, zoals logische diagrammen en ladderdiagrammen, leer je de uitgangspunten van PLC-instructiesets en het toepassen hiervan in PLC-programma’s.
Naast de theorie gaat de cursist zelf aan de slag met PLC-simulatiesoftware, die gratis bij het cursusmateriaal geleverd wordt. De afwisseling van theorie en praktijk zorgt ervoor dat snel en efficiënt het studiedoel bereikt wordt. Door de praktijkvoorbeelden tijdens de lessen sluit de training goed aan op de actuele ontwikkelingen. De cursist krijgt een goed inzicht in de praktijk en is met deze training optimaal voorbereid op de werkomgeving.

Doelgroep:
De training is toegankelijk voor een breed technisch publiek, met name voor mensen die in het dagelijkse werk te maken hebben met PLC’s en zich hierin verder willen ontwikkelen. Hij is uitermate geschikt voor engineers, onderhoudsmonteurs, servicemonteurs en installatiemonteurs. Zowel voor cursisten met een werktuigbouwkundige als elektrotechnische achtergrond is dit een zinvolle training.

Niveau van de training:
De training is op hbo-niveau.

Duur van de training:
Avondtraining: acht weken van 19.00 uur tot 22.00 uur.
Dagtraining: vier weken van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Studiebelasting:
De dagopleiding vergt een studielast van ongeveer 6 tot 8 uur per week; de avondopleiding op 3 tot 4 uur per week. De cursus sluit af met een eindopdracht, die bij goed gevolg het certificaat ‘PLC-programmeren’ oplevert.

Studiekosten:
De cursus kost: 980,-  euro excl. btw;
Het lesmateriaal bedraagt 85,- euro excl. btw.

Incompanytraining:
Jee Business School biedt deze cursus ook aan in de vorm van een incompanytraining. Als daar interesse voor is, komen wij graag langs om hierover meer informatie te geven.

Klik hier om je direct in te schrijven!

Graag tot ziens bij onze training Industriële automatisering!