Als ondernemer zoek je geen werk, je máákt het. Je weet waar de bestaande behoeftes liggen, maar je creëert ook nieuwe behoeftes.
Goed ondernemerschap betekent: proactief zijn. Je kansen ruiken en grijpen. Nieuwsgierig en alert blijven en zoeken naar mogelijkheden.
En áls zich een kans voordoet, dan heb je genoeg zelfvertrouwen om recht op je doel af te gaan.
Als ondernemer koester je je zelfstandigheid, maar roep je ook de hulp van deskundigen in als dat nodig is. Want je hebt een creatieve geest; je staat open voor zowel nieuwe ideeën als voor kritiek. Je bent niet bang voor innovatie en je kunt goed communiceren.

Na een grondige oriëntatie op het ondernemerschap heb je je bedrijf vormgegeven. Nadat je van start bent gegaan houd je als een jongleur verschillende ballen tegelijk in de lucht:

  • je houdt zicht op de financiën;
  • je positioneert je bedrijf in de markt, kiest de juiste niche(s);
  • je bent voortdurend op zoek naar innovatie;
  • je werft klanten en communiceert met je relaties.

Kortom: er komt nogal wat bij kijken om een goede ondernemer te zijn. Je moet, letterlijk, van alle markten thuis zijn. Een juiste mix van houding, kennis en vaardigheden bepalen of je ondernemerschap succesvol zal verlopen.

Ondernemerschap van nu
Op de arbeidsmarkt wemelt het van de freelancers en contractwerkers. Steeds vaker nemen zij de plaats in van werknemers met een vaste aanstelling. In 2013 was één op de zeven werkenden een zelfstandig ondernemer.
Daarom is alléén een gedegen kennis van het eigen vakgebied in veel beroepen niet meer genoeg. De huisschilder, de schoonheidsspecialiste of de wijkverpleegkundige kunnen nog zó goed zijn in hun vak, ze moeten ook het ondernemerschap onder de knie krijgen. Zo niet, dan zullen ze het als zzp’er, freelancer of kleine zelfstandige niet redden.
Maar ook werknemers in vaste dienst doen er goed aan zich te verdiepen in het ondernemerschap. Want de ideale werknemer is voor een werkgever degene die verantwoordelijkheidsgevoel toont, commercieel denkt, zelfstandig en doelmatig opereert en openstaat voor vernieuwing. Met andere woorden: de ideale werknemer heeft de attitudes van een ondernemer.

Scholing in ondernemerschap
Jee Business School speelt in op deze ontwikkeling door het ondernemerschapsonderwijs binnen het mbo op de kaart te zetten. Dit gebeurt door geschikte cursussen en trainingen aan te bieden aan zzp’ers, het bedrijfsleven maar ook aan instellingen voor regulier onderwijs. Daarom is J-BS een samenwerking aangegaan met de Associatie voor Examinering. Deze Associatie heeft een diplomalijn voor het Ondernemerschap opgezet, die een uitstekende basis biedt voor het succesvol starten van een bedrijf.

Interesse? Neem contact op met onze studieadviseur, of raadpleeg de betreffende cursusomschrijvingen op www.j-bs.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *