Als het om zonnepanelen gaat, lijkt Nederland weleens op het Wilde Westen. Soms krijg je het idee dat er cowboys op onze daken in de weer zijn met zonnepanelen. Het gaat namelijk geregeld mis. Toch is het de vraag of dat altijd aan de installateur ligt. Want de normen waarmee hij moet werken, zijn lastig te interpreteren.

Monteurs, die onveilig werken of niet de goede materialen gebruiken. Elektrische bedrading, die niet voldoet aan de NEN 1010-norm en dus onveilig is. Panelen, die niet goed worden bevestigd of te dicht bij de dakrand worden geplaatst, waardoor ze wind vangen en verschuiven. Of panelen die onvoldoende zon opvangen, doordat er te weinig rekening is gehouden met schaduwwerking. Daken, waarop meer panelen zijn geplaatst dan toegestaan. Consumenten, die een vage kostenberekening krijgen en achteraf een veel hogere rekening dan was voorzien…
Er gaat nogal eens iets mis bij de installatie van een zonnepanelensysteem (in vakjargon: PV-systeem). Een consument mag van een installatiebedrijf deskundigheid verwachten, maar daar lijkt het nogal eens aan te schorten. Geen wonder dat er aan monteurs steeds scherpere eisen worden gesteld.

‘Draak van een norm’
Voor het installeren van een zonnepanelensysteem is veel specifieke kennis nodig over soorten PV-systemen, over functies, normen en praktische toepasbaarheid.

Maar de installateur moet ook weten hoe je het systeem aansluit op een elektrische installatie en moet zich daarbij houden aan de (onlangs gewijzigde) NEN 1010-norm. En daar zit vaak het probleem: het blijkt nog niet zo eenvoudig om die norm juist te interpreteren. ,,Het is een draak van een norm’’, is een veelgehoorde klacht onder de monteurs in het werkveld.

Training en advies
Jee Business School geeft gedegen technisch advies en training aan alle partijen die bij de installatie van een PV-systeem betrokken zijn.

Aan installateurs geven wij handvaten mee bij het ontwerpen en installeren van een PV-systeem. Ook gaan wij uitgebreid in op normen als NEN 1010, NPR 5310 of de NTA, zodat monteurs deze goed begrijpen en op de juiste manier zullen interpreteren.

Wij instrueren hen over:

  • de keuze voor een gecombineerde of vaste eindgroep;
  • overstroombeveiliging;
  • retourstromen;
  • soorten omvormers;
  • aardlekschakelaars type A en B;
  • kortsluitstromen;
  • aansluitkasten;
  • lastscheiders.

De trainingen zijn ook geschikt voor inspecteurs die controles of metingen of testen moeten uitvoeren bij oplevering of periodieke inspectie van een PV-systeem. Inspecties dienen te worden uitgevoerd na een nieuwe installatie maar ook na een uitbreiding of wijziging.

Daarnaast kunnen ook consumenten die zonnepanelen willen aanschaffen veel baat hebben bij onze maatwerktrainingen. Voor hen is het soms lastig om zelf het meest geschikte PV-systeem te kiezen en te beoordelen. Ook is er veel onduidelijkheid over garantievoorwaarden en de duur van de garantie. Allemaal zaken waarover Jee Business School je kan bijpraten.

Meer informatie? Reageer!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Geef dan op onderstaand formulier je wensen aan, dan gaan we er samen mee aan de slag!

Ook kun je ons bereiken via LinkedIn, Facebook of via Twitter op @JeeSchool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *