Zij zijn opgegroeid in de digitale informatiemaatschappij en zouden daardoor op een andere manier informatie verwerken dan de generaties voor hen. Deze jongeren denken op de creatieve en multidisciplinaire manier zoals ook Albert Einstein dat deed. Dat is althans de stelling in het boek met de titel ‘Generatie Einstein, slimmer sneller en socialer: communiceren met jongeren van de 21ste eeuw’ van de marketeers Jeroen Boschma en Inez Groen. Het boek verscheen in 2006. In 2012 verscheen het vervolg: ‘Generatie Einstein 3.0: slimmer, socialer en… volwassener!’
Jongeren leren steeds minder door met hun neus in de boeken te duiken. Netwerken, communiceren en associëren: dát zijn de sleutelwoorden bij het moderne studeren. En uiteraard is het gebruik van internet tot grote hoogte gestegen.
De generatie Einstein leert door te netwerken. De klassieke didactische methode, waarin je een vaste lijn volgt van theorie naar praktijk, of van model naar toepassing, spreekt deze groep niet aan. Einsteiners leren liever op een andere manier. Zij kunnen heel goed informatie uit verschillende bronnen halen en dit gebruiken tijdens het leerproces. Zij leren bij voorkeur niet in hun eentje, maar gebruiken hun netwerk en nemen de informatie op in communicatie met anderen. Deze mensen blijken heel goed in staat om grote hoeveelheden informatie te verwerken en een plaats te geven in hun eigen body of knowledge. Structuur brengen zij zelf wel aan; daarvoor hebben zij anderen niet nodig.
Hypes?
Ouderen opgegroeid vóór 1985, zagen Twitter of Facebook als hypes die snel weer zouden verdwijnen. Ook het multitasken, het voortdurend switchen tussen verschillende media, behoorde niet tot het échte studeren, zo meenden velen. Inmiddels is de generatie Einstein volwassen geworden, en blijken de digitale middelen waarmee zij is opgegroeid onverminderd populair. Twitter staat allang niet meer in de kinderschoenen en de grote massa maakt gebruik van Facebook. Het internet is een niet meer weg te denken onderdeel van onze maatschappij geworden. Een deel van deze generatie Einstein is de werkvloer op gegaan. En ook daar zijn e-mail, Facebook en Whatsapp nu onmisbaar. De nine-to-five mentaliteit is allang uit de burelen verdwenen, projectmatig werken heeft zijn intrede gedaan. Mensen doen hun werk op flexplekken of, met behulp van het internet, thuis. Lees meer over dit onderwerp in ons blog De Menselijke Kant van het Nieuwe Werken.
Nieuwe behoefte
De hoeveelheid informatiebronnen waarover we nu beschikken is enorm veel groter dan vroeger. Naast traditionele middelen als boeken en tijdschriften zijn er nu Google, social media en tal van andere internetbronnen. Ook de talloze apps op smartphones en tablets bieden toegang tot een onuitputtelijke hoeveelheid gegevens. Daardoor is er één ding waaraan Einsteiners meer behoefte hebben dan ooit: duidelijkheid, die orde schept in de chaos van informatie. Een modern trainingscentrum moet daarop inspelen, bijvoorbeeld door docenten in te zetten die begrijpen hoe de jongere van nu leert. Zo’n leraar houdt niet meer vóór de klas zijn praatje, maar staat tussen de studenten in. Hij of zij begeleidt ze bij het selecteren van gegevens en maakt ze wegwijs in die enorme hoeveelheid informatie.
Het Nieuwe Leren bij Jee Business School
Jee Business School is helemaal uitgerust om haar studenten volgens deze moderne principes te laten werken. Uiteraard zijn alle digitale middelen volop aanwezig. Daarnaast bieden wij een grote variatie aan werkvormen, van individueel tot incompany. Zie hiervoor de knop onze werkwijzen op onze website. En onze training Projectmatig Werken is een uitkomst voor wie mee wil komen op de moderne, gedigitaliseerde en flexibele werkvloer van nu.
Tot slot hebben wij een vraag aan jou:
Welke van de bovenstaande woorden over de ‘Generatie Einstein’ spreekt jou het meeste aan en waarom? Wij zijn benieuwd naar jouw opvattingen hierover! We nodigen je van harte uit om te reageren in het commentaarveld hieronder.
PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twittervolgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk hiervan kunnen profiteren.